Kasvien leikkaaminen keväällä kannattaa tehdä poutasäällä
- 1.Vuorimäntyjen typistäminen – sopiva aika juhannuksen tienoolla
- 2.Havujen leikkaaminen
- 3.Istutustöitä
- 4.Syysistutuksia ja -kunnostusta
- 5.Alppiruusut kaipaavat suojaa kuivattavalta kevätauringolta
- 6.Vuorimänty – tee hoitoleikkaukset juhannuksen tienoolla
- 7.Kevät toi, kevät toi… jotakin – mutta mitä?
- 8.Kasvien leikkaaminen keväällä kannattaa tehdä poutasäällä
- 9.Sopiva aika vuorimäntyjen typistämiselle alkaa olla käsillä
Kasvien leikkaaminen keväällä
Kasvien leikkaaminen on hoitotoimenpide, jonka avulla kasvit pysyvät hyväkuntoisina ja siisteinä pidempään. Oikea leikkausajankohta riippuu kasvista, mutta aika hyvä yleissääntö on leikata kasvit lepotilaisena, eli esimerkiksi kevättalvella kovien pakkasten mentyä. Näihin aikoihin (maalis-huhtikuussa) on siis yleensä sopiva aika täällä Keski-Suomessa. Pihtiputaalla on vielä lunta maassa, mutta sää on jo jonkin aikaa pysynyt enimmäkseen plussan puolella, ja aurinko lämmittää jo ihan mukavasti. Kävinkin tässä juuri eräänä päivänä eräässä hoitosopimuskohteessa hoitoleikkaamassa vanhat omenapuut (asiakas toivoi nimenomaan kevätleikkaamista). Valitsin ajankohdan paitsi sään, myös kuun kierron mukaan. En ole sen tarkemmin tutustunut vanhan ajan kuukalenteriin, mutta sen verran tiesin, että kasvien istuttamisen kannalta kasvava kuu on parempi, kun taas leikkaamisen ja kitkemisen kannalta pienenevä kuu on parempi ajankohta. Sanotaan, että esimerkiksi omenapuu kasvattaa vähemmän vesiversoja, kun sen leikkaa oikeaan aikaan.
Joillakin kasveilla suositellaan leikkausajankohdaksi loppukesää tai talvea ja kannattaakin ennen leikkauspuuhiin ryhtymistä tarkistaa suositusajankohta kasvikohtaisesti. Kuitenkin esimerkiksi omenapuiden leikkaamisesta on kahta koulukuntaa: toiset suosittelevat leikkaamaan kevättalvella, toiset loppukesästä. Kevätleikkaamisen etuna on esimerkiksi se, että puun muotoa ja rakennetta on helpompi tarkastella lehdettömänä. Kesäleikkaamista taas puoltaa versojen kasvaminen: Kevätleikkaaminen kiihdyttää versokasvua, ja keväällä leikattu puu saattaakin kasvattaa kesän aikana paljon vesiversoja, jotka vaativat harvennusta jo samana kesänä. Kesäleikkaamisessa tätä ongelmaa ei ole, sillä leikkausajankohta on vasta versokasvun päätyttyä loppukesästä. Kannattaa myös huomioida, että leikkaustarve on lajikohtainen: jotkut kasvit vaativat leikkaamista vuosittain, toisia ei tarvitse leikata ollenkaan. Myös kasvupaikka vaikuttaa: Pieneen tilaan kannattaa valita luontaisesti pienikokoinen kasvi, jotta leikkaustarve on vähäisempi.
Leikkasitpa sitte keväällä tai kesällä, kannattaa muistaa pari yleissääntöä:
- Leikkaaminen tehdään aina terävillä ja puhtailla työvälineillä
- Oksankaulusta ei saa vaurioittaa
- Oksatappeja ei jätetä
- Kuolleet oksat voi poistaa milloin vain (samoin sairastuneet ja murtuneet)
- Pienet haavat paranevat paremmin kuin isot – kannattaa siis leikata säännöllisesti, jotta isoja oksia ei tarvitse poistaa
- Leikkaushaavasta tehdään mahdollisimman pieni, leikataan siis kohtisuoraan – ei vinosti
- Liian raju leikkaaminen saattaa jopa tappaa kasvit – isommat hoitoleikkaukset kannattaa siis jakaa useammalle vuodelle
- Haavanhoitoaineita ei tarvita
- Hoitoleikkaamisessa poistetaan kilpalatvat, kuolleet ja vioittuneet oksat, sisäänpäin kasvavat ja hankaavat oksat, liian jyrkässä kulmassa kasvavat oksat (etenkin omenapuilla mahdollisimman vaakasuoraan kasvavat oksat olisivat optimaalisia – oksia voi ja kannattaa leikkaamisen lisäksi myös ohjata kasvamaan oikeaan suuntaan taivuttamalla esim. painojen avulla) sekä runko- ja juurivesat (etenkin jalostetuilla puilla)
Puiden lisäksi leikkaamista kaipaavat myös pensaat. Marjapensailla varsinkin vanhimpien oksien poistaminen on suositeltavaa, sillä nuoremmat (lajista riippuen 2-5 vuotiaat) oksat ovat satoisimpia. Leikkaamisesta on myös se hyöty, että auringon valo pääsee paremmin myös pensaan (tai puun latvuksen) sisäosiin, ja marjat / hedelmät kypsyvät paremmin. Kasvien leikkaaminen kiihdyttää aina versokasvua, edistää haarottumista ja nuorentaa kasvia. Leikkaaminen, etenkin väärin tehty, saattaa kuitenkin myös altistaa kasvin taudeille ja vaurioille. Esimerkiksi liian aikaisin keväällä tehty leikkaus saattaa altistaa leikatun kasvin pakkasvaurioille ja liian myöhään syksyllä leikkaaminen taas sienitaudeille. Mitään rakettitiedettä leikkaaminen ei kuitenkaan ole, eikä ammattiapua välttämättä tarvita. Halutessaan toki voi tilata ammattilaisen tekemään hoitoleikkaukset, tällöin kannattaa muistaa hyödyntää kotitalousvähennys.
Meilläkin vielä kevään aikatauluun mahtuu asiakaskäyntejä, eli mikäli tarvitset apua kasvien leikkaamisessa tai muissa pihaan liittyvissä asioissa, ota rohkeasti yhteyttä (kiviteos@kiviteos.fi / 014 573 575)!